De stad Venetië // geschiedenis, OV, klimaat en bezienswaardigheden

Venetië is een stad in het noordoosten van het Zuid-Europese land Italië. Het is de hoofdstad van gelijknamige provincie Venetië en de hoofdstad van de regio Veneto. De stad Venetië is bekend om haar historische centrum dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de wereldgeschiedenis. Veel bezienswaardigheden staan daarom ook op de Werelderfgoedlijst. De stad zelf ligt aan de lagune van Venetië. Een lagune is een soort meer aan een zee, te zien op de afbeelding hiernaast. In de gemeente wonen tegenwoordig meer dan 250.000 mensen. Zo’n 25% daarvan wonen daadwerkelijk in de stad Venetië.

Geschiedenis van de stad Venetië

De stad Venetië heeft een heel interessante geschiedenis. In de 1100 jaar dat het onafhankelijk is geweest, was de stad de hoofdstad van de Republiek Venetië. Met een van de modernste zeemachten ter wereld was het een geduchte concurrent op zee voor andere steden zoals Marseille en Genua. Het dreef veel handel met Constantinopel (het vroegere Istanbul) en gebieden in Egypte.

In de 18e eeuw was de stad Venetië een van de meest verfijnde plaatsen in Europa. De stad Venetië was destijds (en is tegenwoordig nog steeds) een belangrijke toeristische trekpleister. Veel aristocraten uit Europa trokken destijds vooral tijdens het carnaval naar de stad toe. Er kwam abrupt een einde aan de welvaart in Venetië toen Napoleon de stad in 1797 veroverde. In 1866 werd de voormalig republiek toegevoegd aan het koninkrijk Italië.

Lees hier over de uitgebreide geschiedenis van Venetië.

Het klimaat in Venetië

In de stad Venetië kunnen de zomers vrij warm zijn. Temperaturen van rond de 27 graden Celsius zijn absoluut niet raar. Verder zijn de winters relatief mild. Door haar ligging komt het er maar zelden onder 0 graden Celsius. De stad heeft veel last van haar lage ligging en het stijgende water. Jaarlijks overstroomt Venetië zo’n vier keer per jaar. Dan stroomt het water niet alleen door de kanalen, maar ook door de straten en over de pleinen.

Bezienswaardigheden in Venetië

Hetgeen dat veel toeristen doen is het varen door de stad met een gondel. Vaar dan echt over de Canal Grande, of neem een kijkje bij de brug der zuchten. Bekijk van tevoren wel even waar je het beste kunt opstappen. Zo’n gondel kost namelijk zo’n 50 euro per 20 minuten. Meer mensen kost niets extra, je kunt hem dus ook prima delen. Toch is het idee van een privé gondel met een gondelier die ‘O sole mio’ zingt natuurlijk wel erg romantisch…

De San Marco Basiliek
De Basiliek van San Marco is de kathedraal en grootste kerk van de stad. De kerk is gevestigd aan het San marcoplein. Men beschouwt het gebouw als een van de mooiste basilieken van Europa. Het gebouw is rijkelijk versierd met vele bogen en torentjes, aan de binnenkant van het gebouw zijn er verschillende beelden te zien. In het gebouw is heel veel kunst te zien; het meeste is geroofd uit Constantinopel tijdens de Vierde Kruistocht.

Het San Marcoplein
Het Sanmarcoplein is het grote plein waar de basiliek op gevestigd is. Op het plein bevindt zich niet alleen de Basiliek van San Marco, maar ook Palazzo Ducale. Op het plein staat tevens de Campanile van Venetië gevestigd. Dit is een klokkentoren van bijna 100 meter hoog.

Palazzo Ducale, het dogepaleis
Palazzo Ducale was het paleis van de voorgaande leider van de Republiek Venetië. Het gebouw is gebouwd in Gotische stijl en wordt gezien als een van de belangrijkste niet-religieuze bouwwerken in deze vorm van bouwwerken. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen met onder andere een vergaderzaal, een martelkamer en een ruimte met allerlei plafondschilderingen. Het dogepaleis is gelegen aan het San Marcoplein.

Brug der zuchten
Aan de achterkant van het dogepaleis kun je de brug der zuchten bewonderen. Het was de verbinding tussen het dogepaleis en de gevangenis. Vanuit het paleis liepen gevangen over deze gesloten brug, richting de donkere kerkers van de gevangenis. Het was voor velen het laatste daglicht dat ze ooit zouden zien. Beroemde gevangenen waren Galileo Galilei en Casanova. Ze zijn allebei weer vrijgekomen. Het draagt bij aan het feit dat de brug der zuchten een van de bekendste bruggen is in de stad Venetië.

Basiliek van Santa Maria della Salute
De Basiliek van Santa Maria della Saluta is een kerk die gebouwd werd tussen 1631 en 1687. Het bouwwerk is achthoekig en rust op ruim 100.000 eikenhouten palen. Het gebouw is 70 meter lang en 47 meter breed. Het unieke aan het gebouw is het beeldschone interieur. De binnenkant is gemaakt van donkergrijze natuurstenen.

Canal Grande
Het Canal Grande is het grootste kanaal in de stad Venetië. De breedte varieert van 30 tot 70 meter. Het kanaal, dat dwars door de stad Venetië stroomt, is overal ongeveer 5 meter diep. Langs het kanaal liggen diverse belangrijke bezienswaardigheden, zoals enkele paleizen. Je kunt een boot huren om over het kanaal heen te varen of je kunt met het openbaar vervoer over water reizen.

De Rialtobrug en Rialtomarkt
De Rialtobrug uit 1591 is een van de vier bruggen over de Canal Grande. Het uitzicht op de brug is geweldig: je ziet de drukke scheepsvaart en je kunt het San Marcoplein prachtig zien. In Las Vegas staat (bij het Venetian hotel) een kopie van de Rialtobrug. Aan een kant van de brug is de rialtomarkt. Er staan hier diverse winkeltjes en kraampjes waar je onder andere verse vis, fruit, bloemen en souvenirs kunt kopen.

Murano eilanden
Murano is een wijk in Venetië dat bestaat uit vijf eilandjes. Sinds de 12e eeuw werkt de lokale bevolking hier al in de glasindustrie. Sindsdien is het wereldberoemd geworden. De eilandjes zijn bereikbaar per vaporetto (waterbus). De meeste glasblazers zijn in het weekend helaas gesloten, houd hier dus rekening mee!

Carnaval van Venetië

Jaarlijks wordt er grootschalig carnaval gevierd in de stad. Het Carnaval van Venetië duurt maar liefst 12 dagen en eindigt altijd op Vastenavond, de dag voor aswoensdag. Het festival vindt meestal ergens in februari plaats. Het Carnaval van Venetië wordt al gevierd sinds 1268! Tijdens het carnaval worden door veel mensen speciale carnavals maskers gedragen. Oorspronkelijk droeg men deze om hun sociale status te verbergen. Iedereen kon dan lekker feesten zonder imagoschade te lijden. Tegenwoordig hoort

Vervoer en openbaar vervoer in Venetië

Aangezien Venetië uit meer dan honderd eilanden bestaat, fungeren de kanalen allemaal als ‘wegen’ voor de stad. Er is slechts een spoorlijn en een weg vanaf het vasteland. Er zijn daarom bijna geen auto’s te vinden in de stad. Er zijn uiteraard wel ontzettend veel boten die het openbaar vervoer in de stad regelen. Je kunt namelijk een Vaparetto nemen om door de stad Venetië heen te reizen. Dit is een soort waterbus. Dan zijn er ook nog de wereldberoemde gondels. Deze boten zijn echter heel prijzig. Gondels zijn zeker geen vorm van snel vervoer, het is vooral een toeristische attractie.

Vliegveld Venetië

Er zijn ook twee vliegvelden bij de stad Venetië; Marco Polo Airport en Treviso Airport. Marco Polo Airport is de grootste en de dichtstbijzijnde. KLM en Easyjet vliegen vanuit Amsterdam Schiphol Airport naar deze luchthaven toe. Transavia heeft een route vanaf Rotterdam the Hague Airport. Ook Brussels Airlines vliegt vanuit Brussel naar vliegveld Marco Polo. Ryanair vliegt vanaf Eindhoven Airport naar de andere luchthaven: Treviso Airport. Deze ligt 30 kilometer verder. Treviso heeft via Ryanair ook verbindingen met Charleroi en Brussel.