Venetië Marco Polo Airport (VCE) // vervoer naar centrum, bus, watertaxi

Venetië Marco Polo Airport (VCE) wordt in de volksmond gewoon Venetië Airport of vliegveld Venetië genoemd. Het is de grootste en belangrijkste internationale luchthaven van de noord-Italiaanse stad. Het ligt zo’n 8 kilometer ten noorden van het centrum van Venetië. Met meer dan 10 miljoen passagiers per jaar is het het vierde drukste vliegveld van Italië. Vliegveld Venetië is vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324).

Snelle links:
→ Vliegtuigmaatschappijen
→ Landroute naar de stad
→ Waterroute naar de stad
→ Vanuit NL naar Marco Polo Airport
→ Faciliteiten in de terminal

Vliegtuigmaatschappijen

Dit vliegveld wordt niet alleen voor Europees vakantieverkeer gebruikt. Het vliegveld is zelfs geschikt voor vliegtuigen tot en met de grootte van een Boeing 777-300ER. Hierdoor kunnen vliegtuigen van zowel Emirates uit Dubai als vliegtuigen uit Amerika van Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines landen op vliegveld Venetië Marco Polo. De Spaanse vliegtuigmaatschappij Volotea heeft een basis op het vliegveld, net als het Engelse Easyjet. Andere bekende vliegtuigmaatschappijen die gebruik maken van het vliegveld zijn Air France, Alitalia, Asiana Airlines, British Airways, Brussels Airlines, Finnair, KLM, Norwegian, Lufthansa, Qatar Airways, SAS, Transavia en Turkish Airlines. Zoals eerder gezegd, Venetië Marco Polo Airport is een grote internationale luchthaven.

Van het vliegveld naar de stad

Je kunt vanuit het vliegveld over land en over het water naar de stad reizen.

Landroute

Over het land zul je de bus moeten nemen. Deze doet er iets minder dan een half uur over. Busmaatschappij ACTV onderhoudt lijn 5. Die vertrekt ieder kwartier naar Piazzale Roma, een plein in de stad. Je kunt ook kiezen voor de Venetië Airport Shuttle van busmaatschappij ATVO. Deze vertrekt iedere 30 minuten. De prijzen van de twee bussen zijn identiek: 6 euro voor een enkeltje, 11 euro voor een retourtje.

Waterroute

Over het water reis je wel in stijl. Je neemt dan de Alilaguna water shuttle. De terminal van de Alilaguna water shuttle ligt op zo’n 5 minuten loopafstand van de airport terminal. Je kunt vier verschillende soorten lijnen nemen; oranje, blauw, groen of rood. Het is eigenlijk net een bus, met verschillende haltes door de stad heen. Kijk anders even op de website van Alilaguna welke halte het dichtst bij jouw accomedatie ligt. De kosten: 15 euro voor een enkeltje, 27 euro voor een retourtje. Online scheelt het je een euro voor een enkeltje en twee euro voor een retourtje. Kinderen tot en met 6 jaar reizen gratis.

Vanuit Nederland naar vliegveld Venetië (VCE)

Vanuit Schiphol Amsterdam Airport vliegt KLM (3/4x per dag) naar vliegveld Venetië (VCE) toe. Ook Easyjet heeft een verbinding vanuit Amsterdam met dit vliegveld. Deze Engelse prijsvechter opende in april 2016 een basis op Venetië Marco Polo Airport. Transavia vliegt vanaf Rotterdam the Hague Airport 4x per week naar Venetië Airport toe.

Woon je in het zuiden van Nederland, of in België? Dan kun je er ook voor kiezen om via Brussels Airport (BRU) te reizen. Dat doe je dan met Brussels Airlines. Brussels Airlines vliegt net als KLM meerdere keren per dag naar vliegveld Venetië.

De terminal en faciliteiten op de luchthaven

Venetië Airport heeft een grote passagiersterminal met drie verdiepingen; Ground floor, First floor en Second floor. Op de drie verdiepingen in de passagiersterminal zijn verschillende restaurants te vinden. Zo kun je kiezen wat je wilt eten.

Er is een Tintoretto lounge voor Skyteam passagiers (o.a. KLM), er is een Marco Polo room voor passagiers van andere vliegtuigmaatschappijen. Tegen betaling kun je in deze lounge plaatsnemen.

Vliegveld Venetië (Marco Polo) is een moderne luchthaven, waardoor er voldoende faciliteiten voor kinderen en voor minder validen aanwezig zijn. Ook is er Wi-fi op vliegveld Venetië. Je kunt vanuit elke hoek van de passagiersterminal gebruik maken van het draadloze internet, in samenwerking met Boingo Hotspots. Je kunt dan gratis gebruik maken van de officiële websites van het vliegveld. Ook kun je 6 uur gratis browsen op het internet. Wil je meer dan dat? Dan kun je betalen met je creditcard en zo gebruik maken van het hele internet. Ten slotte zijn er ook andere services beschikbaar die je verwacht op iedere moderne luchthaven zoals de mogelijkheid om geld te wisselen (al heeft Italië ook gewoon de euro), een auto te huren of je bagage te laten wrappen.